Fotbollens historia – då uppfanns fotbollen
Det är osäkert var fotbollen har sitt ursprung, men FIFA menar att den första dokumenterade fotbollsmatchen tog plats i Kina, någon gång mellan 400-talet innan Kristus till 200-talet efter Kristus. De fotbollsmatcherna med moderna regler tog plats i början av 1900-talet.
Vid det tillfället var bollen fylld av fjädrar, och tillverkad av läder. Fotboll kallades inte heller för just fotboll, utan cùjú, som grovt översatt betyder sparkboll.
I Europa blev fotboll populärt under 1300-talet, men kungahusen var inte odelat positiva till sporten. För att nämna två exempel försökte myndigheterna i både England och Spanien förbjuda sporten, då de ansåg att deras befolkning skulle ägna sig åt bågskytte istället.
Ett extremt exempel kan hämtas från aztekerna, som bokstavligt spelade fotboll på liv och död, då det förlorande laget offrades till gudarna. Vid den tiden var det logiskt nog inte heller tal om några höga spelarlöner.
Den moderna fotbollen
I början av 1800-talet spelades en modernare version av fotboll på brittiska internatskolor. Under den tidsepoken påminde fotboll starkt om rugby. Men tillslut delades rugby och fotboll upp, för att bli två olika sporter, och detta då reglerna skiljde sig i alltför stor utsträckning.
År 1871 grundades FA-cupen, en fotbollsturnering som fortfarande spelas i Storbritannien. I samband med det utförde FA en marknadsföringssatsning för att göra fotboll mer populärt, och den bar frukt. I slutet av 1800-talet spred sig fotbollen jorden runt, så även till Sverige.
Fotbollens utveckling i Sverige
I Sverige var det Göteborg som blev först med att omfamna fotbollen, vilket förefaller naturligt med tanke på att Göteborg är en hamnstad, med ett bra läge till Storbritannien. De första svenska storklubbarna bestod av Lyckans Soldater och Örgryte IS, som grundades år 1883 respektive 1887. Dessa två lag spelade dessutom Sveriges första officiella fotbollsmatch, år 1982. I Stockholmsområdet var AIK (1891) samt Djurgården (1897) som blev de första officiella fotbollslagen.
Historiska fotbollsregler i Sverige
Svenska fotbollsklubbar hade svårt att komma överens om vilka regler som skulle gälla. Somliga hävdade att man skulle få använda händerna vid somliga tillfällen, och envisades med att målet skulle vara utan ribba. Men år 1895 var alla klubbar överens; det var FA:s regler som skulle bli aktuella även i Sverige.
Svenska Fotbollförbundets födelse
Två Svenska fotbolls-organisationer tävlade om att bli mest inflytelserika under början av 1900-talet; Svenska Bollspelsförbundet och Svenska Fotbollförbundet. Svenska Bollspelsförbundet hade till en början tätast band med FA, men efter en infekterad strid med Riksidrottsförbundet vann SvFF kampen, och blev slutligen fullvärdiga medlemmar i Fifa år 1907.
Fotboll är världens största sport
Fotboll var under mitten av 1800-talet en överklassport, men allteftersom fler industriarbetande britter fick ta del av en arbetsförkortning ökade intresset för fotboll inom alla samhällsklasser.
Idrottshistoriker menar även att spelets okomplicerade regler, samt de relativt små utrustningskraven har varit bidragande orsaker till fotbollens utbredning över världen. Mer specifikt kan nästan alla spela fotboll, oavsett vilka ekonomiska förutsättningar som är aktuella.
I skrivande stund finns det cirka 600 000 aktiva fotbollsspelare i Sverige, vilket innebär att fotboll är Sveriges största sport sett till antalet aktiva utövare. Fotboll är dessutom världens största sport, och länder såsom Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien samt Brasilien kan beskrivas som mest fotbollsfrälsta.